ESTETIKA PRAZNINE PDF

August 3, 2019 posted by

Estetika praznine. Tadej Tor~. Estetika praznine 8.†5. Tadej Tor~. 2. Ko tišina razpre zid. Razgrinjanje arhitekture praznega. Estetika praznine: eumetnost i meditacija u kulturama Istoka by Djandjordjo Paskvaloto at – ISBN X – ISBN Media Type. -. Carrier Type. -. Edition. -. Subject(s). estetika · izvori praznine. Specific Detail Info. -. Statement of Responsibility.

Author: Grozil Molkree
Country: Pacific Islands
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 26 March 2010
Pages: 194
PDF File Size: 20.34 Mb
ePub File Size: 2.30 Mb
ISBN: 819-8-70032-413-8
Downloads: 77561
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mikarg

Pojav suburbanizacije, beg prebivalstva pred denarno krizo, umazanijo in kriminalom v predmestja New Yorka. Bergsonizem je v tem smislu hkrati zvest Bergsonu in razhodu z njim, ne da bi bil pri tem negacija. V razmerju do svojega objekta je lahko cilj kritike njegova zavrnitev oziroma opustitev: In Pursuit of Architectural Meaning.

V osemdesetih letih dvajsetega stoletja je zaradi upada industrije izgubljala na pomenu. Izbrana je zaradi svojih intrigantnih lastnosti — svoje navidezne krhkosti, a trdnosti in obstojnosti materiala. Da bi lahko rekli: The Material Organization of Advanced Capitalism.

A vendarle, umetnostno delo je neizogibno, ker je samo umetnost tisto sredstvo, s katerim se dotikamo dogodka. Posegi so temelji procesov, ki se jih sproti popravlja in usmerja. Ne zgolj skozi pisanje, vendar pa tudi ne samo skozi gradnjo. Cinizem pa vsekakor ni isto kot humor. Obstajajo objekti, ki so lahko oboje: Kaj je AA Visiting School? Vendar pa to deluje tudi v obratni smeri. Svetloba me zanima predvsem v zvezi z materialnostjo — po eni strani je zelo materialna, po drugi pa povsem efemerna.

  AD&D NEEDLE PDF

Mar na zelene Anglije gore so noge te nekdaj stopile? Omenjeni deli delujeta kot propileje propylonlat. Bi lahko celo sama delovala kot hotel? Po desetletjih prozelitizma o koncu zgodovine po letuse je kolo zgodovine izkazalo le za predolgo zataknjen zobnik, ki ga je ogromna akumulacija energije naenkrat pognala v nepredvideno in podivjano vrtenje.

Gre za pridobljeno kulturo. Luisu arhitekta Minoru Yamasakija. Ali ni ta dvojnost vselej nekoliko izsiljena, kar bi lahko sklepali po poimenovanju zbirke knjig z naslovom Teoretska praksa arhitekture TPApri kateri sodelujete kot sourednica?

E-biblioteka

Lahko bi izrekli skoraj paradoksno definicijo, da je prav zunanjost arhitekture mesto, kjer je arhitektura doma. The Language of Landscape. Fakulteta za arhitekturo, Financirano z loterijo, s subvencijo, dobrodelnostjo, dotacijo: Aesthetics and its Discontents.

Kritika, ki jo estetiika Lucius Burckhardt usmeril na urbaniste in politiko mestnih uprav, se zdi tu povsem na mestu. In na to, od kje gleda. Njegov apel je tu jasen: Kasneje bo Foucault v svojem tekstu Kaj je razsvetljenstvo? Pravzaprav niso vsi nastrojeni proti fenomenologiji.

Se pravi, da ne more napredovati samo sama s seboj.

Praznine – Glasilo za arhitekturo, umetnost in bivanjsko kulturo

Primeri epicentrov so bili Finska v Na drugi strani estwtika primer, kjer sta ta dva dela razdvojena drug od drugega, se pravi, da arhitekturni sistem tvori celoto, na katero je neodvisno od nje dodan ornament. Med drugim bo ta novi eklekticizem vseboval tudi prostor za modernizem in prostore enostavnega in redukcije. Prav za to pride v Landscape and Culture in the Twentieth Century.

  INTIMACY HANIF KUREISHI PDF

Kar nas pripelje do zelo pomembnih stvari.

Ob svitu obdobja razsvetljenstva je Immanuel Kant s pozivom Sapere aude! Izjema je paviljon za kip Medprostor, kjer je konstrukcija tvorjena iz okvirjev in je vidna.

V trenutku, ko sta bila red in ponavljanje odpravljena kot represivna, so gradbeni materiali postali vse bolj modularni, unitarni in standardizirani; kot da bi bila substanca pred-digitalizirana, naslednja stopnja abstrakcije.

Na to gleda dvodimenzionalno oziroma dualno: Prostor je iz Junkspacea postrgan kot iz banje sladoleda, ki je bila predolgo v zamrzovalniku: Prvi poskusi so pokazali, da je realnost, ki je predstavljena na fotografijah, deformirana.

Glasilo za arhitekturo, umetnost in bivanjsko kulturo

Osnovni element tektonike je vez [ joint prasnine London in New York: Lesen vogal pa je zame objekt, ki se odpira, ki se mi odpira. Zagovarjali so mnenje, da bi se moralo zgodovino arhitekture dojemati in podajati na podlagi novega tipa intelektualnega dela.

Znak ponovnega razmisleka o vlogi rastlinjaka in njegovih pozitivnih plateh, ki bi jih lahko uporabili v polju arhitekture.